NEDEN KATILMALISIN?
Bu etkinlik benim için mi?
Eğer girişimcilik/startup ile ilgileniyorsan cevap evet. Etkinlik; teknik uzmanlar (yazılım mühendisi, kodlayıcı vb.), tasarımcılar (grafik,UX, UI vb.), iş geliştiriciler (pazarlama, halkla ilişkiler vb.) ve kendisini bir sektörde veya konuda uzman gören farklı meslek gruplarından katılımcılara uygundur.
Girişimcilik alanında yeni ya da deneyimli olmanız fark etmez, bu etkinlik size yeteneklerinizi arttırma fırsatı verecektir.
Etkinlik 3 gün, 3 güne de katılmalı mıyım?
Etkinlik deneyimleyerek öğrenme üzerine kurgulandığı için 3 gün boyunca katılım sağlanması gerekmektedir.
Etkinlik Ücretli mi?
Tam katılım sağlamak ve devamsızlığı önlemek için etkinlik ücretli olacaktır. Katılımcı sayısı 90 kişi ile sınırlı olan etkinliğin katılım ücreti 100 TL olarak belirlenmiştir.
Nasıl kayıt olabilirim?
“İDEA Kadıköy” web sitesinde yer alan “İlk Adım İDEA” sayfasındaki online başvuru formu ile kayıt oluştur. Etkinliğe yaptığın kayıt için olumlu cevap ve ödemeye ilişkin bilgiler e-posta ile size bildirilecektir. Eğer hiçbir dönüş alamadıysan, muhtemelen kaydın onaylanmamıştır.
Takıma ihtiyacım var mı?
Girişimcilik bir takım işidir. Bu etkinlik farklı uzmanlık alanlarından kişileri bir araya getirerek, ortak üretime zemin hazırlar.
Katılmak için fikrin olması ve onu sunmak zorunlu mu?
Hayır. Fakat yıllardır düşündüğün ya da etkinlik öncesi aklına gelen bir fikri topluluk önünde 1dk içerisinde sunmak senin için büyük bir fırsat olacaktır.
Nasıl fikirler sunabilirim?
Kamu hizmetleri konusunda kar amacı güden veya gütmeyen ve sosyal fayda içeren her türlü iş fikrini sunabilirsin.
Birden fazla fikir sunabilir miyim?
Tek bir sunum hakkın var, en iyi hazırlandığın ve grup çalışmasına en uygun olabilecek fikrini 1dk da sunabilirsin.
Mevcut çalışmamı sunabilir miyim?
Bu etkinliğin amacı sunulan fikirlerin diğer katılımcıların uzmanlıklarıyla zenginleştirilerek ortak bir çalışmaya dönüşmesidir. Bu yüzden etkinliğe işleyen/kar eden mevcut işin ile katılmamalısın.
Sunacağım fikrimin çalınmasını nasıl önleyebilirim?
Fikrinin çalınmasına dair çok endişe taşıyorsan sunumda püf noktalardan bahsetme. Bunu dert etmek yerine doğru çalışma grubunu oluşturduğundan emin ol. Belki de senin fikrin çoktan hayata geçirildi! Önemli olan fikirden ziyade o fikri ne kadar sahiplendiğin ve fikre nasıl yenilikçi bir yaklaşım getirdiğindir. Bununla birlikte grubundaki diğer katılımcılardan alacağın geri bildirimlerin değerine ve/veya ileride ihtiyacın olacak çalışma arkadaşlarını bulmuş olduğuna odaklan.
Sunacağım fikir seçilmezse ne yapacağım?
Her ne kadar tüm fikirler değerli olsa da etkinliğin süresinde bitirilmesi ve düzgün bir şekilde yürütülebilmesi için sunumlar sonrasında oylama yapılacaktır. Oylama neticesinde katılımcılar tarafından daha çok oy alan ve hayata geçirilmesi daha olası görünen fikirler seçilecektir. Fikirler etrafında oluşan çalışma grupları içerisinde farklı meslek grupları (teknik-tasarım-iş geliştirici-konu uzmanları) eşit bir şekilde yer almalıdır. Fikrin yeterli oy alarak bir grup oluşturacak sayıya ulaşmazsa organiztörlere danış. Uygun görülürse etkinlik formatını bozmadan grup çalışmasını yapabilirsin. Çalışma gruplarının en çok ve en az kaç katılımcıdan oluşacağı etkinliğin ilk günü belli olacaktır.
Fikrin seçilmedi veya herhangi bir çalışma grubuna giremedin. Bu durumda açılış panelinde değerli konuşmacıların deneyimlerini dinleyebilir, etkinliğe özel hazırlanan, insanları tanıştırırken eğlendiren sosyalleşme oyunu “Pub Story” oynayabilir, 30 dakika süreli pratik eğitimlerle kendini geliştirebilir, hazır bulunacak mentörlere sorular yöneltebilir, ikramları tadabilir, çalışma gruplarının son sunumlarını izleyerek fikrine katkı sağlayabilir ve partide DJ eşliğinde eğlenebilirsin.
3 gün boyunca çalışmam bekleniyor mu?
Fikirler etrafında oluşturulan çalışma gruplarından 3. gün jüri önünde son sunumlarını gerçekleştirmeleri beklenmektedir. Jüri değerlendirmesine hazırlanmak için ise gruplar etkinlik süresi olan 3 gün içerisinde kendi çalışma süreleri ve şekillerine kendileri karar verecektir. Ancak çalışmanın bütün süreçlerinde grup üyelerinin tam zamanlı katılımı ve ortak kararı gerekmektedir.
Neden yarışma var?
Etkinlik yarışma veya rekabet merkezli olmamakla beraber yarışma halinde olmak, rekabet etmek girişimcilik hayatının bir gerçeğidir. Etkinlik süresince yarışıyor olman gerçek dünyada karşına çıkabilecek engelleri tanıma ve bunlarla mücadele etme yöntemlerini deneyimleme fırsatı sunacaktır.
Kazanmak için ne yapmalıyım?
3. gün jüri önünde gerçekleştirilecek olan son sunumlarda grupların jüri değerlendirme kıstaslarına uygun bir çalışma sunmuş olmaları gerekmektedir. Bu kıstaslar:
- Çalışma grupları, kamunun ihtiyaçları doğrultusunda hareket ediyor mu?
- Çalışma grupları tarafından ortaya konulan ürün, çalışma (değer) işlevsel ve ilgi çekici mi?
- Çalışma grupları, etkin bir iş planı yaptı mı? Sürdürülebilir mi?
- Girişimcilerin birlikte üretme kültürünü yaygınlaştırıcı işbirliğine dayalı bir yapı oluşturmasına olanak sağlıyor mu? Ulusal veya uluslararası işbirlikleri gözetiliyor mu?
Son sunum, yedi (7) dakikadan fazla sürmeyecektir. Soru-cevap için üç (3) dakikalık bir kısım olacaktır.
Ödüller ne olacak?
1. olan grubun üyelerine: 3 aylık İDEA Kadıköy İşlik (ortak çalışma alanı) üyeliği
2. olan grubun üyelerine: 2 aylık İDEA Kadıköy İşlik (ortak çalışma alanı) üyeliği
3. olan grubun üyelerine: 1 aylık İDEA Kadıköy İşlik (ortak çalışma alanı) üyeliği
Çalışmanın sahibi kim olacak?
Etkinlik boyunca ilk sunumdan itibaren grup üyelerinin katılımlarıyla zenginleşen çalışma artık o grubun ortak bir değeri haline gelecektir. Etkinlik sahibi olarak bizler ortaya konulan çalışmanın/ürünün sahiplenmesi veya çalınması ile ilgili yasal bir yükümlülük altına girmeyeceğiz. Bununla birlikte etkinlik süresince hazır bulunacak hukuk meslek alanından mentörler katılımcı gruplara sahiplenme konusunda ki yasal süreçle ilgili yalnızca genel tavsiyelerde bulunacaktır. Özel hukuki bir danışmanlık yapmayacaktır.
Etkinlik takvimi/programına nerden ulaşabilirim?
Etkinlik ile ilgili tüm ayrıntılı bilgilere web sitemizdeki “İlk Adım İDEA” sayfası (ideakadikoy.org/ilkadim) üzerinden ulaşabilirsin. Web sitemizde yer alan iletişim kanallarından bize yazabilir ya da bizi arayabilirsin.
Nasıl hazırlanmalıyım?
Birinci “İlk Adım İDEA” etkinliğimizin konusunu “Kamu Hizmetleri” olarak belirledik. Bu konu üzerine araştırma yapabilir, kamu hizmetleri alanında ki ihtiyaçların ve bu ihtiyaçlara uygun çözüm yollarının neler olduğuna dair fikir edinebilirsin.
Diğer katılımcıları çalışma grubunuza çekebilmek için 1dk’lık sunuma iyi hazırlanman çok önemli. Sunumun kısa, anlaşılır ve inandırıcı olmalıdır.
Arkadaşın ile gelebilirsin. Ancak unutma ki aynı çalışma grubunda yer alamazsın.
Ne getirmeliyim?
İlk Adım olarak İLHAM!
Sonra Akıllı Telefon, Laptop, Şarj aleti, Kartvizit ve İhtiyacın olacak her şey!
Etkinliği çok sevdim, devamı olacak mı?
Bir sonraki “İlk Adım İDEA” farklı bir konu başlığında yeniden düzenlenecektir. Bizi takip edin!